top of page

Сат за нашу планету 2018

Највећа глобална акција за заштиту природе “Сат за нашу планету” одржаће се у суботу 24. марта, када ће симболично искључивање светла на сат времена, од 20:30 до 21:30, указати на неопходност очувању планете. Протекле деценије, WWF је кроз “Сат за нашу планету” допринео видљивости теме климатских промена и њихових последица. Од ове године, под слоганом “Повежи се са планетом”, акција је усмерена и на термин биодиверзитета односно биолошке разноврсности, како би се упозорило на његово убрзано смањење широм света.

Биодиверзитет је најједноставније речено разноликост живог света на планети и има директан утицај на живот свих нас, јер представља темељ здравља планете. Због неодрживог коришћења природних ресурса, бележи се његово смањење што доводи до нестанка врста и природних станишта. Акцију “Сат за нашу планету”, у свету познату као Еarth Hour, до сада је на глобалном нивоу подржало преко 7000 градова из 178 земаља. Међу њима су и 91 град и општина у Србији. Верујемо да ће ће јубиларна десета акција “Сат за нашу планету 2018” у Србији да уједини још већи број градова, институција, организација, компанија и појединаца.

Акција је настала 2007. године у Сиднеју, када је 2,2 милиона људи и више од 2000 компанија угасило светла на сат времена како би дали свој глас против климатских промена. Само годину дана касније акција је постала глобални покрет са више од 50 милиона људи из 35 земаља који су се придружили акцији. “Сат за нашу планету” као и претходних година подржали су Министарство заштите животне средине, Град Београд – Секретаријат за заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Град Нови Сад. Званични видео акције „Сат за нашу планету“ 2018:

Текс преузет са www.wwf.rs

Претходне вести:

bottom of page