top of page

Наградни излет за учеснике Програма „ За чистије и зеленије школе у Војводини“

У четвртак, 14.06.2018. године, реализован је једнодневни излет за награђене школе у оквиру Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ . Организатор излета је Покрет горана Војводине, а остали партнери на пројекту су осим Покрајинског секретаријата за образовање и Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Re Can фондација.

На излет је кренуло 25 путника, 21 ученик од првог до осмог разреда и четири наставника: Небојша Газдић, Ивана Лазић, Весна Анастасов и Наташа Лепановић.

Забринути да нам киша не поквари предвиђени боравак у природи, кренули смо испред школе око 8h. Први сусрет са организаторима излета је био у Сремским Карловцима, одакле смо организовано кренули ка Стражилову. Кроз шетњу до гроба нашег знаменитог песника Бранка Радичевића, упознавали смо поједине биљке НП “Фрушка гора“

Наставник Небојша је ученицима показивао биљке и инсекте на које смо наилазили, а најмлађи ученици су читали стихове песме „Ђачки растанак“.

По доласку до споменика, поносни на своју издржљивост одморили смо се, доручковали и вратили у подножје.

Следила је едукативно-забавна радионица „ Осети природу“, која је ученицима на занимљив начин помогла да боље упознају основне карактеристике Националног парка „Фрушка гора“. Следиле су спортке активности, шетња и кратак одмор.

Следећа дестинација је више него одушевила све путнике!

Упознавање околине Сремских Карловаца почели смо вожњом катамараном Дунавом, до Ковиљско-петроварадинског рита, специјалног резервата природе. Некима је ово била прва вожња бродом, па су помало стрепели, а сви смо уживали у вожњи.

Занимљиво предавање уз посматрање природе двогледом помогло нам је да уочимо различите облике ритова: аде, рукавце, баре и мочваре, очуваност и разноврсност биљака и животиња, нарочито присуство њихових ретких врста.

Следила је радионица „ Упознај Дунав“, која је имала за циљ упознавање ученика са изгледом животиња које живе у околини реке и у њој.

Туристички обилазак центра Сремских Карловаца започиње причом о историји места, након чега следи шетња уз представљање најзначајнијих културно-историјских знаменитости – Фонтане Четири лава, Магистрата, Патријаршијског двора, Богословије, Католичке цркве....

Посету Сремским Карловцима завршавамо посетом Еколошком центру „Радуловачки“, где нам се обраћа г-дин Марко Љубичић, члан Покрета горана Војводине. Представља нам делатност центра и излете које организују. На крају похваљује ученике наше школе, њихово понашање и заинтересованост за све садржаје који су тог дана реализовани. Позива нас да и даље спроводимо програм „ За чистије и зеленије школе у Војводини“ у нашој школи и на тај начин наставимо да развијамо еколошку свест наших ученика и осталих мештана Војке.

Препуни утисака, насмејани и помало уморни враћамо се у Војку око 19 часова.

Претходне вести:

bottom of page