top of page

Недеља смањења отпада

Количина отпада који се произведе у Европи расте, а у просеку 40 посто чврстог отпада се поново враћа у производњу или рециклира, остало завршава на депонијама или спалионицама. Недеља смањења отпада је европска иницијатива којом се од 2009. године, последње недеље у новембру, организују акције с циљем промене понашања грађана у правцу смањења отпада у животној средини, његове рециклаже, и поновног враћања у производњу као својеврсног ресурса.

Основна школа „Милан Хаџић“ из Војке својом акцијом прикупљања старе хартије, придружила се обележавању „Недеља смањења отпада“. Сви запослени у школи, као и ученици са својим родитељима, могли су 19.11.2018. године да донесу у школу све врсте старе хартије.

Такође, другу годину за редом, у школи постоји акција прикупљања лименки у коју су такође укључени ученици и сви запослени у школи али мештани Војке. Стара хартија и лименке које су до тада прикупљене однете су у рециклажни центар у Стару Пазову. Прикупљен папир и лименке до рециклажног центра превезла је наставница музичке културе Јелица Рондић а око прикупљања и паковања папира и лименки помогли су следећи ученици: Бугарин Никола (62), Ђорђе Д. Јовановић, Димитрије Јовановић, Лазар Ћурчин (71), Стефан Чортановачки, Огњен Вујић Пејић, Александар Ковачевић (72). У акцији су такође учествовале и учитељица Весна Анастасов као и наставница биологије Ивана Лазић.

Циљ ове акције био је да се укаже на одговорно одрживо управљање отпадом као и на допринос сваког појединца да буде што мање отпада око нас. Отпад има значајан утицај на животну средину, јер узрокује загађење и емитовање гасова са ефектом стаклене баште, те утиче на климатске промене. Такође одговорно управљање отпадом као ресурсом кључно је за обезбеђивање енергетске ефикасности и одрживог економског развоја.

Претходне вести:

bottom of page