top of page

„Да се не баци!“

Светски дан здраве хране/хлеба обележава се 16. октобра и за циљ има промовисање здраве и правилне исхране. Важно је сваки дан подизати свест, нарочито код младих, о последицама неправилне исхране и лоших прехрамбених навика.

Наши боравкаши обележили су исти под слоганом „Да се не баци“. Акценат у активностима ставили су превасходно на проблем бацања хране, који није само етички и економски, већ и проблем очувања животне средине. У уводном делу радионице решавали су асоцијацију (решење исте био је „хлеб“). Потом су разговарали о томе шта подразумева здрава и правилна исхрана, о начинима да се смањи бацање хране, како су исто решиле поједине европске земље?! Ученици су дан пре имали мини истраживачки задатак, да пронађу решење како да се стари хлеб у кући искористи и не баци. Радионицу су завршили израдом рецепата здравих сендвича, сецкајући и лепећи сличице потребних, здравих, намирница за прављење истих. Договорили су се да по израђеном рецепту направе код куће сендвиче и донесу сутрадан у боравак, да међусобно дегустирају.

Древна индијска изрека каже: „Без правилне исхране лек је бескористан, са правилном исхраном, лек је непотребан!“ Да важна је здрава исхрана, боравкашима је та мисао јасна, сендвич може да буде ужина, и здрава и сласна! Зато, пробајте сендвиче по нашим рецептима са илустрација!

Претходне вести:

bottom of page