top of page

Важно је правилно прати руке

Прљаве, клицама загађене руке, имају кључни значај у преношењу узрочника цревних, респираторних и кожних заразних болести. Посредним додиром који се остварује путем предмета и ствари које је претходно користила болесна особа или клицоноша (то могу бити марамице, пешкири, одећа, играчке, прибор за јело, кваке на вратима, батерије за воду у тоалетима, књиге и сл.) такође се могу пренети заразне болести. Зато, руке треба прати не само пре јела, већ и после коришћења тоалета и у сличним ситуацијама. Ако прање руку није одмах изводљиво (услед непостојања услова) не треба додиривати уста, нос или очи, као и предмете преко којих би се накнадно загадили прсти све док се не оперу руке. Прање руку текућом водом и сапуном је изузетно важна превентивна мера. Руке (шаке) служе као директан и као индиректан пут преношења заразних болести, а њиховим прањем смањује се опасност да се човек зарази и да заразу пренесе на друге. У предшколским и школским установама треба:

Омогућити постојање: топле воде у санитарним просторијама, течног сапуна или средства за дезинфекцију руку • Обезбедити појачану контролу објеката у школском дворишту и у непосредној близини школе где деца купују готову храну. • Редовне и појачане мере одржавања хигијене просторија, намештаја, дворишта. • У основним и средњим школама кроз поједине предмете обрадити садржаје на тему “Болести прљавих руку”. • Формирати “савет ученика” који ће у свакој смени, више пута у току дана давати “оцену” стања хигијене санитарних просторија

Правилно прање руку подразумева:

прање топлом, текућом водом и сапуном; умочити руке и добро их насапунати; енергично трљати руке најмање 15 – 20 секунди; истрљати добро све површине (надлактице, ручне зглобове, између прстију, испод нокатних плоча); ако су руке јако запрљане, може се употријебити и мека четка; добро испрати, обрисати руке чистим пешкиром или папирнатим убрусима; не заборавити да су руке биле прљаве када сте отварали славину, тако да је треба затворити лактом или користећи папирнати убрус.

Поручује наставница биологије Марина

Претходне вести:

bottom of page